25 Ekim 2017 Çarşamba

ADINI FERİHA KOYDUM NE KADAR GELENEKSEL NE KADAR MODERN

Dizi sektöründe senaristlerin çoğunun düşüncesi karakterler ve hikaye halkın içinden olsun bu sayede dizimiz tutulsun ve reytingler de 1. sıralarda yer alalım fikridir. Baktığımızda çoğu dizide zengin kız, fakir oğlan edebiyatı veya fakir erkek zengin kız aşk hikayesi, entrikalar, arkadan iş çevirmeler yani hayatımızda neler olup bitiyorsa bunların kat ve katları dizilerde işlenerek bizlere sunulmaktadır. Bize sunulan dizi hayatları ne kadar bizim içimizden ve ne kadar bizi yansıtıyor diye düşünecek olursak;
Eğer dizi tutulmak istiyorsa 1. veya 2. bölümde aşırı halkın içinden olaylar anlatılır,  dizi tutulduktan sonra da iki başrol oyuncunun aşk hikayesi bizlere yansıtılır. Eğer baştan sağma bir işse zaten 4 bölüm sonrası finalsiz elveda diyerek bizlere veda ediyorlar. Aslında benim şimdi sunacağım dizi de çok tutulmasına rağmen aşırı karışık bir finalle dizi mezarlığına defnedilmişti buna da değinmeden geçmeyeyim dedim.

  ADINI FERİHA KOYDUM ANALİZİ:
Adını Feriha Koydum yayın hayatına başladığı günden beri (gerçi şuan yayında yok ama TV2 'de falan izleyebilirsiniz ) cuma günlerinin ses getiren dizisi olmuş, izleyiciyi etkisinde bırakmış, hatta Arap ülkelerinde bile büyük kitle kazanmış bir dizi olmuştur. Hatta dizinin kapak resmini ekleyeyim bu sayede çoğu kişinin hatırlamasına vesile olmuş olurum.

Bu değilmiş çok benzediği için karıştırmışım :(
Vahide Perçin (Zehra, Feriha karakterinin annesi) , Hazal Kaya (Feriha karakteri)
Dizinin ana konusu Etiler'de bir apartmanın kapıcısı olarak çalışan 5 kişilik ailenin annesinin çabaları sayesinde özel bir üniversite de burslu eğitim kazanan kapıcı kızı Feriha'nın üniversitenin popüler çocuğu Emir ile arasındaki aşk hikayesini konu almaktadır. Feriha çok zor şartlar altında okumaya çalışan kapıcı kızını canlandırmaktadır. Emir ise her gece bir kızla takılan annesi babası ayrı serseri ve egolu zengin birini canlandırmaktadır.Dizideki zengin karakterlerin isimleri gayet modern yoksul karakterlerin isimleri ise geleneksel isimlerden oluşmaktadır. Feriha'nın annesinin adı Zehra, babasının adı Rıza, ikiz kardeşinin adı Mehmet, en küçük erkek kardeşinin adı da Ömer iken Emir Sarrafoğlu'nun annesinin adı gayet modern bir isim Aysun, babasının adı Ünal, erkek kardeşinin adı ise Can'dır. Karakter adlarındaki statüsel nedenlerden dolayı faklılıklar aşırı şekilde gözümüze yansımaktadır. Kapıcı ailesinin adları bizim kesime hitap ederken zengin ailesinin adları da elit kesime hitap etmektedir. Feriha'nın üniversite kazanması üzerine babası ve ikizi tarafından büyük tepki alırken, annesi kızının okuyup kendi kaderini yaşamasını istememektedir. Feriha'nın zengin ve psikopat apartman arkadaşı Cansu dizide Feriha'nın kıyafet sponsoru olarak Feriha'ya yardım ederken bir yandan da kafayı Emir'le bozmuş bir şekilde bizlerin karşısına çıkmaktadır.Üniversite hayatına giriş yapan Feriha zengin hayatın nasıl olduğunu görerek zengin ortamdan dışlanmamak için çeşitli yalanlar söyleyerek onların hayatlarını yaşıyormuş gibi davranarak kısa sürede ilgileri özellikle Emir'in ilgisini çekmeyi başarmıştır. Feriha ortamlarda eski olduğu için telefonunu çıkarmayan, ailesi hakkında çeşitli yalanlar uyduran, başkasının eşyalarıyla okula giden biri olma yolunda ilerlemektedir. Bizde de böyle değil midir ne kadar durumumuz olmasa bile bir ortama girdiğimizde kendimizi üstün tutmaya çalışmaz mıyız veya dışlanma korkusuyla olmadığımız insanlara dönüşmez miyiz? bence dönüşürüz gibi geliyor :D . İki tarafın çatışmasına bakıldığında birisi zengin hayata özenirken diğeri alt sınıf insanlara tepeden bakan insanlarla takılan insanlar arasında sınıfsal ayrımların olduğunu düşünen karakterler içeren bir dizidir. 


Feriha'nın fakir ama gururlu ailesi
Her ne kadar zorluklar yaşasalar da aile bağları güçlü olan, çocukları suç işlese bile onları bir süre sonra affeden bir aile yapısını oluşturan Yılmaz ailesi ve onlara nazaran ayrı ve birbirinden bağımsız yaşamaya alışmış, zengin oldukları için paranın kıymetini bilmeyen, boşanmış ve dağılmış bir aile yapısına sahip olan Sarrafoğlu ailesinin çatışması dizide milim milim işlenmiştir. Feriha geleneksel kesimi simgeleyen bir karakterdir. Açık giyinmesine karışan ailesi yüzünden okula giderken gizlice üstünü değişen, derslerinin yanı sıra annesine temizlikte yardım eden, arkadaşlarının sırlarını çok iyi bir şekilde saklayan ama sırf okul ortamına uyum sağlamak için yalan söyleyen bir karakterdir. Emir ve arkadaşlarına bakacak olursak zengin bebesi kavramı onlar için biçilmiş bir kaftandır. Feriha otobüsle zar zor okula gelirken arkadaşlarına rastlayınca taksiye binip 2 metre sonra taksiden inen biriyken Emir, Hande ve Koray ise her gün kendi araçlarıyla havalı bir şekilde okula gelen tiplerdir.

Hande (Ceyda Ateş) ve Koray (Yusuf Akgün)
Dizinin geleneksel boyutlarına bakıldığında Feriha katıldığı partide kötü kız Hande'nin vermiş olduğu hap yüzünden kendini kaybediyor ve Emir de onu alıp evinde konuk ediyor. Feriha bu durumu yanlış şekilde algılarken ailesi bu olayı duyduğunda Feriha için bütün dünya başına yıkılıyor. Aynı olay Feriha'nın özgür takılan sınıf arkadaşı Günce' nin Koray ile birlikte olması gayet normal karşılanmıştır. İzleyicinin Feriha' yı benimsemesinin bir nedeni de Feriha'nın aşırı yoksul bir aileden gelip kendini bir şey sanan zengin aile çocuklarına sürekli ders vermesi ve her türlü olay karşısında güçlü durmasıdır. Diziye genel anlamda bakıldığında yoksul kesimi canlandıran karakterlerin adları, yaşam koşulları, yaşadıkları yerleri, insanların onlara bakış açıları, giyim tarzları , konuşma tarzları, çalıştıkları işleri, düşünce yapıları zengin kesimi canlandıran karakterlere göre daha sığ ve geleneksel motifler içermektedir. Yani bizim gibi gösterişsiz sofralarda yemek yemeleri, evlerinde yaşamın zorluklarının üstesinden gelmeleri için yaptıkları hesap kitapları, ilerde rahat yaşamak için sürekli okuyun diyen anne yapısına sahip olmaları, kısacası bizim gibi olmaları bizim ahlakımızı ve düşünce tarzlarımızı yansıtmaları dikkatimizi çekmektedir.Dizideki modern kesim ise evde ayakkabıyla gezen, batı özentisi insanların olması, yaşam tarzlarının batısal yönde olması, konuşma tarzlarının gelenekselden uzak olması ve bunun gibi bir çok unsur göze çarpmaktadır. Dizide geleneksellikle modernlik açısından bariz çatışmalar söz konusudur. Tabi bu çatışmalar genel anlamda geleneksel kesimin modern kesimin yaşam tarzına, arkadaş ortamına, giyiniş tarzlarına, onlar gibi olma çabalarından kaynaklanmaktadır. Hiçbir modern toplum insanları gelenekselleşmeyi istemezken geleneksel toplum insanları modern yaşama özenerek onlar gibi olmaya çalışırlar buda iki taraf açısından çatışmayı meydana getirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder