Aralarında bulunduğum etkinliğe İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Bahar Eroğlu Yalın ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç.Dr. Şule Yüksel Özmen ve çok sayıda öğrenci de katıldı. Etkinliğin amacı kadın gazetecilerin mesleki hayatlarında yaşadıkları zorlukları ve mesleki deneyimlerini bizzat kendilerinden dinlemek ve yaşadıkları deneyimleri öğrencilere aktarmaktı. İlk sözü Karadeniz Gazetesi'nde çalışan Meryem Akgün aldı. Akgün bizlere mesleğini ilk Taka gazetesinde icra ettiğini Taka gazetesinde sigortasız 6 ay çalıştırıldıktan sonra yetersiz bulunduğu için işten kovulduğundan bahsetti. Takadan sonda İlk haberde görev alan Akgün bu gazetede 3 yıl çalışarak 2 yıl üst üste yılın gazetecisi ödülüne layık görüldüğünden de bizlere bahsetti. 4 yıllık meslek hayatında cinsiyet ayrımını adliye önünde zanlının yakınları tarafından kadın olduğu için saldırıya uğradığında hissettiğini dile getirdi.
Akgün'den sonra sözü Habercuk.com'dan Elif Çavuş aldı. Çavuş "her sektörde kadın olmak meşakatli bir iş kadın gazeteci olma konusunda ben 2003 yılında mesleğe başladım. Görsel olarak daha çok emek vereceğimiz bir meslek ama yazılı olarak daha çok beyin yormamız gereken bir meslek". Çavuş'un söylemlerinden benimde hem fikir olduğum "Bu meslekte tutunabilmenin en önemli özelliği karakterinizin ve ideolojinizin olmasıdır" söylemidir. Elif Çavuş erkek egemenliğinin olduğu bu sektörde kadınların tutulmasının zor olduğunu bu sebeple de internet medyasının aslında kadınları meslekten kaybettirmedigine değinerek habercuk.com sitesinin çoğu çalışanlarının kadın gazetecilerden olduğuna vurgu yapmayı da ihmal etmedi.
Elif Çavuş'dan sonra sözü Günebakış Gazetesi'nden Nurgül Günaydın aldı. Günaydın " Bir kadın olarak gazetecilik mesleğimde çaycılık da yaptım, gazetecilik de yaptım hiç bir işe yapamam gözüyle bakmadım 20 yıldır meslekteyim ve her sabah gazeteye kovulacağım korkusuyla gidiyorum". Diyerek sözlerini bitirdi ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç.Dr Şule Yüksel Özmen tarafından konuşmacılara plaket takdim edilerek etkinlik sonlandırıldı.
Şimdi gelelim etkinlik acaba yeterince faydalı oldumu veya gerçekçi miydi dersek bence değildi. Bu düşüncemin nedeni aslında bakılınca etkinliğin amacı çok güzel kadınlar Türk toplumunda her alanda ezilirken 5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınmasının 83'üncü yıl dönümünde böyle bir etkinlik düzenlenmesi farkındalık açısından önemli olmakla beraber keşke söyleşideki kadın gazetecilerin birbirlerinin fikirlerine saygıları olsaydı. Biri konuşurken diğeri onun konuşmasına gülmeseydi veya aralarındaki anlaşmazlığı biz izleyicilere yansıtmasalardı. Böylece amacına uygun bir etkinlik olurdu. Sadece bu sektörde değil yaşamın her alanında önce kadın kadına destek olmalıdır.
KAYNAK:
http://www.ktu.edu.tr/iletisim-iletisimbulusmalari18yapildi
Çok güzel yazmışsın kardeşim. Eline sağlık.
YanıtlaSil